Werkingsprinciepe via het Bohr -effect ?

Beschreven door de Deense fysioloog Christian Bohr in 1904

 

 

Het bohr effect speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het gaat over hoe zuurstof wordt afgegeven aan de weefsels in je lichaam

Hoe werkt het Bohr-effect?

Ons bloed bevat hemoglobine, dit is een eiwit in de rode bloedcellen, waaraan zuurstof gemakkelijk blijft ‘kleven’. Dat gebeurt tijdens de zuurstofopname rond de longen. Bij de lichaamscellen aangekomen, zal de hemoglobine de zuurstof weer moeten afgeven. Hoeveel zuurstof er wordt afgegeven is afhankelijk van het koolzuurgas-niveau in het bloed.

Actieve cellen halen hun energie uit zuurstof en glucose. Daarbij maken ze ook water en koolzuurgas (CO²) aan. Deze CO² wordt afgegeven aan het bloed dat langs de cellen stroomt.

 

Hoe meer CO² er in het bloed terecht komt, hoe meer zuurstof er aan de lichaamscellen wordt afgegeven. Het hoge CO² gehalte vertelt de rode bloedcellen namelijk dat de lichaamscellen erg actief zijn.

 

 

CO² en pH

De hoeveelheid CO² in je bloed bepaalt ook de pH-waarde van je bloed. Dit is de zuurtegraad.

Je bloed hoort niet al te zuur te zijn. De ideale pH-waarde is 7,4.

 

PH waarde van de huid - Bohr Effect - Skin Experts Academy Winterswijk Gelderland

 

Wordt je bloed zuurder, dan raken de lichaamsprocessen verstoord.

Je cellen krijgen dan te weinig zuurstof wat gevolgen voor je lichamelijk welzijn heeft.

 

Je kunt de pH-waarde van je bloed goed in balans houden door voeding, beweging, stress en ademhaling. De afgifte van zuurstof door het hemoglobine zal dan optimaliseren. Daarmee worden de cellen in je organen, weefsels en spieren goed voorzien van zuurstof.